Вход • Пиши • RSS | Календар • Капсули • Автори 804 • Статии 27637 • Коментари 1385 |
Какво и къде да хапнем в Тайландот 12-01-2015 10:50Изобилието от храна в Тайланд е толкова голямо, че можете да живеете там дълго време и да не ви се налага да повтаряте едно и също ястие. И всичко това докато не попаднете на предпочитани ястия, които пък после няма да искате да смените. В която и точка на Тайланд да се намирате, винаги ще откриете уникални ястия. Независимо от локацията и подбрания хотел, то качеството на храната в околните ресторанти (стига да са чисти и подредени) ще е добро, тъй като сертификатите им са одобрени и съобразени на най-високо ниво и с нужните изисквания. (тайланд снимки) Препоръчително е да избягвате консумация на външно изложена на улиците храна, както и излишните експерименти с различно предлагани видове храни. Храненето за местните хора е приятелско Събитие, в което обикновено храната се сервира в центъра на масата и е достъпна за всички. Не е изключено да попаднете и на още по традиционното тайландско хранене на килимче на пода. Оризът е основна храна и верен придружител на всяко сервирано ястие. Хубавото е, че има огромно разнообразие на видове ориз – оризова каша, оризова супа, оризов сок, лепкав и пържен ориз, както и тип „американски“ (като наследствена рецепта от американските войници). От Китай са въведени т.нар. тестени изделия – нудълс (наподобяващи фиде и спагети). Те също както ориза имат разнообразие и често съпътстват останалите обичайни видове ястия на масата на тайландците. Обикновено нудълсите се запържват със сладък и горчив сос, яйце, тофу и сушени скариди, фъстъци и лимонов сок. нудълсите се приготвят в запържено състояние. В Централен Тайланд традиционната основа за всяка храна е кокосовият крем и пастет от чили, към тях са добавени зеленчуци, сосове и сушени подправки, за да се приготви къри. Разбира се,месото е почти задължително. Препоръчителни ястия, които можете да поръчате в тайландските ресторанти са: - Gai pud med mamuang himapaan (пържено пиле и кашу) - Panang (Тайландско червено къри) - Tom kar gai (сладко-кисела пикантна пилешка супа) - Tom yum gung (люта супа от скариди) - Yum woon sen (бъркани желирани нудълси) Ако се намирате в Северен Тайланд, можете да опитате: - Gang hunglay (яхния от свинско и джинджифил) - Koi soi gai (пикантно северно пилешко къри) - Nam prik ong (пикантен пастет от чили със свинско и домати) Ако се намирате на Североизток, опитайте: - Larp (люто месо) - Som tam (салата от папая) Ако се намирате на Юг, опитайте: - Kow yum (специална комбинация от рибен сос, скариди, печен кокосов орех, плодове, зеленчуци и подправки. Сервира се с купичка ориз и е препоръчително всичко да се обърка заедно) - Mussamein gai (Известното сред мюсюлманите, пикантно къри, приготвено с пилешко месо и картофи в гъст mussamein сос. Сервира се с ориз. Напитките в Тайланд – и тук разнообразието от освежаващо приготвени сокове е впечатляващо. Сред местните видове алкохол не пропускайте да опитате бира Singha и вино. Туристите обикновено предпочитат вносен алкохол, а местните често им подражават, за да поддържат имидж. Може да кординирате пътуване до Тайланд с нашия Travel Organizer Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 : автор : (гост) Travel Organizer, тайланд снимки • 0 коментара • 857 прочитания • 280 уникални таг : |