Вход • Пиши • RSS | Календар • Капсули • Автори 804 • Статии 27630 • Коментари 1384 |
Как се прави козунак на конци - тънкости на технологията.от 08-01-2020 12:49Как даже и начинаещ, може от първия път да направи пухкав домашен козунак на разкошни конци? Съществуват доста митове как се прави козунак а моментите които реално влияят на крайния резултат, често въобще не се споменават. Ето кои са наистина важните фактори, козунака ви да стане на конци: 1. Ползвайте качествено силно брашно 2. Не влагайте мазнина в тестото, докато не се развие хубав глутен. 3. Съотношението между сбора от яйцата и млякото и брашното, трябва да е 0.55 (примерно, на всеки килограм брашно да се сложат яйца и мляко тежащи общо 550 грама) 4. Яйцата и млякото приблизително да са по равно. 5. Дозирайте точно колко да месите тестото. Тестото от качествено брашно в началото на месенето излежда по-течливо и лепкаво като постепенно се сгъстява и става жилаво. Едва когато достигне нужната жилавост, може да замесите мазнината в него. 6. Ако в процеса на замесване тестото не става жилаво, а става все по-течливо, съжалявам но брашното ви е лошо. Опитайте с друга марка брашно. 7. Мазнината трябва да е около 10 пъти по-малко от брашното, т.е. на 1кг брашно, сложете около 100 грама мазнина. 8. Захарта не бива да е повече от 250 грама на 1кг брашно. 9. Сложете малко сол - равна чаена лъжичка за 1кг брашно. Солта обогатява вкуса, засилва глутена и хармонизира втасването на тестото. Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 : автор : Денислав Димитров • 0 коментара • 956 прочитания • 366 уникални таг : рецепта хлебопекарна разкошен пухкав начинаещи лесен конци козунак домашен |