Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27534 • Коментари 1384  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Песто дженовезе – паста от босилек

   от 14-06-2019 16:28 Песто дженовезе – паста от босилек : Jabse.InK (5.4/10) 270

Италианските деликатеси са сред най-изисканите и боготворени в света. Огромна част от творенията, които се почитат и използват и до днес във всеки ресторант са именно създадени в любимата Италия. Едно от тях е класическият сос „Песто Дженовезе“. Изтънченият аромат на босилек и кедрови ядки предизвиква възхищение във всеки почитател на изисканите вкусове.


Освен, че е един от най-вкусните сосове, „Песто Дженовезе“ е и полезен за организма. Босилекът косвено спомага за намаляването на стреса, а също така и за отслабване. Кой да предполага, че тази ароматна феерия от вкусове може както да задоволява сетивата, така и да спомага за борбата с лошите емоции и умората (също така поддържането на добра форма).


Преди да Ви разкрием съставките и начина на приготвяне на този невероятно семпъл и наситено ароматен сос, ще Ви разкажем за неговата история. За първи път пастата от босилек се появява в готварската книга на един италиански готвач, чието име е Джовани Батиста Рато, през 1860 година. Но зад този финален вариант, стоят няколко истории за създаването на соса. Ние ще Ви изясним една от тях. Легенда гласи, че в средата на XIX век един поп, който живял в планина край Генуа в малък манастир (Св. Базилио) е в основата на историята. Въпросният манастир бил беден и се издържал с дарения от щедри хора. Край живописното място растял див босилек, чийто аромат привлякал вниманието на божия служител. Един ден той решил да набере босилек и да го прибави към останалите запаси, които имал. Взел едно хаванче и стрил всичко в него, след което се появил сосът, който след години усъвършенстване стигнал до крайния вариант, който днес носи името сос „Песто Дженовезе“.


В днешно време след като имаме хиляди рецепти и вариации на известната паста, разполагаме с възможността да си приготвим, който вариант изберем вкъщи. Разбира се, винаги имате възможността да експериментирате със съставките и количествата им. Следва и нашата рецепта за сос „Песто Дженовезе“.


Ето какво Ви е нужно:



2 шепи босилек
50 гр кедрови ядки
2 скилидки чесън
2 супени лъжици пармезан
супени лъжици зехтин

След набавянето на необходимите елементи, следват приготовленията. По класическата рецепта, съставките се смесват и стриват в хаванче (препоръчително да е от мрамор). Тъй като не всеки притежава хаванче от мрамор, можете да използвате дървено или пък блендер. Важното е от съставките да се получи гъста каша. Сосът е лесен за приготвяне, а освен това можете да го използвате в различни рецепти, ястия и други. Един свеж пример е използването на босилековата паста при овкусяването на сандвичът „Куатро Формаджи“ от Le Chef в град Варна.



Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : (гост) Ангел • 0 коментара • 841 прочитания • 297 уникални

таг :




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : двecтa чeтириceт и двe      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •