Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27562 • Коментари 1384  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Суши и кимбап – прилики и разлики

   от 16-02-2018 15:22 Суши и кимбап – прилики и разлики : Jabse.InK (5.4/10) 278
Има едно корейско ястие, което много прилича на суши , по своя начин на приготвяне, съставки и външен вид. По външен вид кимбап най – много се доближава до футомакито – кора нори, в която са завити пласт ориз и в него другите съставки на ястието. Въпреки визуалните прилики, в основата на приготвянето на ястията са залегнали някои основни разлики, които правят вкусовете напълно отличителни един от друг.
Месото
Докато при японските хапки се използва главно сурова риба, то при кимбпа месото е готвено. При приготвянето на японските рулца рибата може да бъде предварително само маринована или да се поднася директно сурова. При кимбапа използваното месо почти винаги е предварително сготвено. Друга основна разлика е че в японският стил рулца се използва главно риба като основна съставка, докато при корейското ястие може да се срещнат и хапки с различни видове меса като например свинско.
Оризът
При хапките суши най –често се използва бял ориз, който се овкусява предварително с оризов оцет и други подправки. След това се поставя като база, около която се поставят останалите съставки. Оризът е ползван като основа и не се прилага по друг начин. За сметка на това при приготвянето на кимбап се използва отново бял ориз, който се подправя със сусамово олио и сол. В някои хапки се поставят и черен и кафяв ориз, но като съставки на пълнката. Въпреки множеството разновидности на хапките идващи от Япония не се среща вид, в който пълнежът да бъде само от ориз. Той винаги е смесен с още нещо дори в най – тънките рулца. В корейският вид ястие има и вид, който е просто направен – само ориз, завит в кора нори.
Корите нори и плънката
Още една от базовите съставки и за двете ястия. И отново има съществена разлика. Докато за приготвяне на суши се използват кори нори без допълнителна обработка, то за направата на кимбап, кората често е леко изпечена. Докато при японският вариант на рулца се използват главно свежи съставки, които не са обработени и са само нарязани, при корейската хапка не е така. Суши обикновено е в комбинация с риба или морски деликатес и зеленчук. При кимбап в плънката може да се срещнат различни видове месо или дори колбаси. Много по – рядко се използва риба, а често се срещат нетипични съставки като яйца и дори шунка.
Традиции при консумация на суши и кимбап
Тук има една много важна разлика. Суши е определяно като храна, която се консумира основно в ресторантите и се яде главно с типичните клечки – хаши. Кимбап е причислявано по – скоро към ястията, които може да се поставят в кутията за обяд и да се занесат в офиса, в училище или в университета.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : Edo Sushi • 0 коментара • 874 прочитания • 287 уникални

таг : Кимбап кори нори нори приготвяне на кимбап приготвяне на суши суши суши и кимбап съставки на




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : дeвeтcтoтин дeвeдeceт и двe      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •