Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27399 • Коментари 1357  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Чираши суши – същност и особености

   от 16-12-2017 14:59 Чираши суши – същност и особености : Jabse.InK (5.5/10) 249
Чираши или „разпръснато“ суши е малко по нетрадиционен вид на ястието. Може да се опита в повечето ресторанти предлагащи този вид гозба. Съставките са типични както и за останалите видове, но оформлението е нестандартно. Всъщност чираши се сервира в купа. В основата има предварително овкусен по традиционен начин ориз. За разлика от останалите видове обаче, останалите съставки са разпръснати върху оризовата основа. В повечето случаи другите съставки са зеленчуци, но нерядко има и поставени риба или морски дарове. Лекотата на приготвянето на този вид ястие е в това, че не се изисква навиване на руло на съставките. А и именно оформянето на хубаво, стегнато и добре изглеждащо руло е в основата на красивите суши хапки.
Подходящи зеленчуци за чираши суши
С какви зеленчуци може да се гарнира чирашито? Ами почти с всякакви! Нарязани на тънки парчета краставица, авокадо, червена чушка, дайкон, сладък грах, моркови. Често може да има добавени и бланширан зелен боб, гъби Шийтаке – сухата съставка предварително се накисва във вода, така че да набъбнат, нарязани гъби от консерва – предварително изцедени, листа от бейби спанак. Тъй като зеленчуците са много често срещана съставка за този вид ястие, то може да бъде подправено с различни комбинации от тях. Като форма могат да бъдат както нарязани на тънки парчета, така и на кубчета.
Риби и морски деликатеси
Раците може да бъдат както истински, така и често използваните рулца от раци. Когато се поставя октопод, той трябва да бъде предварително сварен. Може да се срещнат и варианти с тобико – вид хайвер. Бланшираните скариди също са добър топинг. Не рядко се срещат и комбинации от няколко вида зеленчуци и риби.
Декорация
При приготвянето на всяко едно японско ястие задължително се спазва декорацията. Оформлението на хапките или гозбите трябва първо да бъде произведение на изкуството, което да нахрани очите, а чак след това стомаха. При направата на немалко чираши суши порции зеленчуците са не просто нарязани. Те са нарязани и оформени така, че да придават привлекателен външен вид на ястието.
Консумация
Чираши сушикакто и останалите разновидности суши се хапва основно с клечки. Това е препоръчително, защото по този начин се оказва нужното уважение към японската кухня и храната. В редки случаи може да се консумира с вилица, но това подобно на повечето изключения от етикета е рядкост. Основният проблем може да се окаже оризът, който се намира на дъното на купичката. Останалите съставки са нарязани на парчета или кубчета, така че лесно може да се вземат с клечки.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : Edo Sushi • 0 коментара • 904 прочитания • 239 уникални

таг : разпръснато суши суши суши в купа чираши Чираши суши




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : oceмcтoтин oceмдeceт и дeвeт      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •