Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27624 • Коментари 1384  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Сашими – суши или не съвсем

   от 08-10-2017 23:28 Сашими – суши или не съвсем : Jabse.InK (5.4/10) 264
Японското ястие сашими много често се причислява към суши, макар двете да имат много различия. На първо място стои начина на сервиране – в суши задължително има ориз, докато сашими е само овкусена и съвсем леко обработена риба. При поднасянето и на двете ястия майстор готвачите използват много фантазия и различни способи за да добавят малко настроение в платото с храната. За кое са необходими повече идеи е трудно да се определи, защото в самата японска кухня е залегнала традицията храната да бъде не само вкусна, но и красива на външен вид.
Как се поднася суши сашими
Интересно и красиво подредената чиния със сашими идва с традиционните и за суши подправки като соев сос и уасаби. Тук обаче липсва ориз, а парченцата риба или морски дарове са нарязани на парчета и гарнирани с някакъв вид подправка или просто декорация в чинията. Задължително е да се отдели особено внимание при ползването на соев сос. Тъй като става дума за парче риба, то трябва да се потопи леко в соса, без да престоява прекалено дълго. Идеята все пак е да се добави елегантен и приятен вкус, а не да се залива в соев сос. Гарнирането на чинията зависи от идеята на готвача като вариациите са различни – от билки и подправки до главата и опашката на рибата или пък черупката на мекотелото, което се е разположило в чинията. Все пак няма нищо стряскащо в украсата, тя е само за декорация.
Типични риби за сашими
Подобно на приготвянето на суши и при сашимито се използват почти същите видове риби. Често се срещат ястия приготвени с различни разновидности на риба тон, сьомга, миди, скариди. Когато се консумира сашими в Япония предлаганите видове зависят много от местоположението на ресторанта, традициите в кухнята на съответния регион и сезона.
Как се поднасят и консумират някои от най – популярните видове сашими?
- Октоподът се вари предварително. Добре свареният продукт има добра текстура, по – лесна за дъвчене. Когато се поднася във вид на сашими, октоподът трябва да бъде нарязан на тънки парчета за да се дъвче лесно и да се усеща сладкия му аромат.
- Скумриева риба (saba). Често се поднася печена на грил, но в сезона си е много подходяща за сашими и отлично се комбинира със зелен лук и настърган джинджифил.
- Мидите често може да бъдат поднесени пресни, извадени направо от черупките. Така вкусът им остава автентичен и не се променя. При приготвяне на суши този ефект не се запазва.
Дали сашими е суши или не е въпрос на много и различни спорове. Въпреки всичко апетитното месо, поднесено по особено красив и отличителен начин кара много хора да започнат да харесват сашими.месо, поднесено по особено красив и отличителен начин кара много хора да започнат да харесват сашими.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : Edo Sushi • 0 коментара • 980 прочитания • 260 уникални

таг : Суши сашими суши сашими приготвяне на сашими скумриева риба saba риба saba соев сос уасаби




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : пeтcтoтин ceдeмдeceт и дeвeт      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •