Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27400 • Коментари 1357  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Почистване на семена на растения с месести плодове

   от 06-09-2017 22:52 Почистване на семена на растения с месести плодове : Jabse.InK (5.5/10) 276

При месестите плодове, каквито са домата или краставицата, семената им се развиват изцяло вътре в плода. Могат да се изкарат от там на ръка или използвайки специален уред за целта. Има видове, при които последваща ферментация благоприятства развитието на семената,докато при други просто трябва да почистите семената непосредствено след екстракцията им, и да ги оставите да изсъхнат.


Обработката на тези семена протича в три стъпки:

1. Екстракция: При растения като домати и краставици, изчакайте плодът да узрее напълно, преди да го откъснете. Обикновено когато ще събираме семената, трябва да чакаме по-дълго плодовете да узреят, отколкото ако ще консумираме плодовете. Когато ги откъснете, измийте ги добре, разпукайте плода и изкарайте семената. Изчистете останалите по тях части от плода като ги измиете, или ги оставите да ферментират.


2. Сушене: Разпръснете семената на равна повърхност и ги оставете да се сушат в топло и сухо помещение. Температурата там не бива да надвишава 35 градуса.


3. Ферментиране: При растения като домат, краставица или тиквичка, ферментирането улеснява почистването на семената, като също така убива и някои патогени по тях.


Ферментирането се извършва в следните стъпки:

1. Почистете плодовете от прах и всякакви твърди частици;

2. Смелете плодовете и изсипете сместа от семена, сок и плод в голям контейнер;

3. Сложете контейнера някъде на стайна температура, и оставете сместа вътре да ферментира. На доматите им трябват 3 дни, а на тиквичките 2, в зависимост от температурата. Когато тя е около стайната, процесът отнема между от 42 до 72 часа.

4. Разбърквайте съдържанието на контейнера два или три пъти дневно, така че да може да ферментира равномерно.

5. След няколко дни ще забележите, че отгоре се образува бяла пяна. Това е нормално и означава, че ферментацията протича правилно. След два-три дни, семената вече ще са готови. Махнете пяната, и досипете вода в сместа така че обемът и да се удвои.

6. Разбъркайте, оставете сместа да слегне, и отлейте най-горния слой. Някои от по-леките и нежизнеспособни семена ще се изхвърлят по този начин.

7. Повтаряйте горната стъпка докато сместа не стане сравнително ясна.

8. Излейте я през голяма телена цедка и разпределете семената да изсъхнат на равна гладка повърхност. Добър вариант е тънката мрежа, която се слага на прозорци за защита от комари. Избягвайте обаче да ги разстилате върху хартия, тъй като тя задържа част от влагата, а и семената могат да залепнат за нея. Ако имате повече семена, гледайте дебелината на слоя им да не надвишава половин сантиметър, и ги разбърквайте, така че да съхнат равномерно. Ако е възможно, гледайте в помещението да се образува леко течение, за да е още по-бързо съхненето.


Механичните преработватели на семена от месести плодове работят по същия принцип описан по-горе – плодовете се смачкват и смилат, като се маха обвивката им. Събраната каша може да се остави да ферментира после, ако семената го предполагат.





семепочистваща техника ВЕМА



автор : (гост) Велизар Василев • 0 коментара • 1126 прочитания • 287 уникални

таг : семечистачни машини семепочистваща машина семепочистваща техника обеззаразяване на семена зърно




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : чeтириcтoтин пeдeceт и шecт      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •