Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27628 • Коментари 1384  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Японската кухня и разликите и с китайската

   от 31-05-2017 10:46 Японската кухня и разликите и с китайската : Jabse.InK (5.3/10) 268
Японската срещу китайската кухня – интересен и многовековен спор. Тайните на японското готвене са в простата на рецептите за ястията. Но, една немалка част от основните съставки, а и самите ястия са близки или същите като на съседен Китай. Какви са основните различия между японската кухня и китайската такава? Ето няколко основни разлики:
Японската кухня е по – лека от китайската
Отличителното здравословно готвене в японската кухня липсва при китайската. В Китай когато се приготвят храни се използва много по – голямо количество мазнина. Това прави китайските храни доста по – мазни и тежки за стомаха, отколкото японските им аналози.
Основни съдове за готвене на храна
Традиционно за китайската кухня е готвенето на гозби в дълбок уок тиган, в който всичко се пържи. Готвената храна често се разбърква, за да се изпържи добре и отвън, и отвътре. За разлика от това, в японската кухня често се пече или грилва на тепаняки. Това е плосък грил, върху който храната се пече, а не пържи. По този начин ястието е изпечено отвън, но остава сочно отвътре. При някои ястия от японската кухня като темпурата например се готви в съдове с гореща мазнина като фритюрници.
Сурова или обработена храна?
Суровата, не преминала термична обработка храна е много по – предпочитана в Япония, отколкото в Китай. Често в китайската кухня суровите храни се подправят със зелен лук, чесън или други овкусители. В Япония суровите храни са сред предпочитаните – това показват и един от най – известните ястия от тази кухня като суши и сашими. При тях рибата е само маринована, но не и готвена.
Подправките
Докато за едната кухня даден продукт е ястие, за другата е просто подправка. Така в китайската кухня много често се ползват различни билки и подправки, които да придадат допълнителен вкус на храните. Това не е толкова характерно за японската кухня.
Напитките
В японската кухня основната напитка при хранене е зеленият. От друга страна в съседен Китай се предпочита черния чай. И при двете култури чаят се използва като средство за подпомагане на храносмилателния процес. Това е особено важно при консумиране на по – мазна или пържена храна.
И така ето трите основни отлики между японската кухня и китайският и съперник:
1. Японците предпочита много повече сурова храна, отколкото китайците.
2. Японската кухня почита в голяма степен рибата, пилешкото и телешкото. При китайската се ползват основно свинско и телешко месо.
3. Само някои храни в Япония се пържат с много олио като темпурата например, докато другите се правят посредством варене или печене на тепаняки. В Китай се много от гозбите се сътворяват в дълбок уок тиган.



автор : Edo Sushi • 0 коментара • 1056 прочитания • 276 уникални

таг : Японска кухня японската кухня китайска кухня пилешко месо разлика между китайска и японска кухня




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : oceмcтoтин и двaйceт       


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •