Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27574 • Коментари 1384  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Японската кухня – зеленчуци – част 1

   от 14-03-2017 22:40 Японската кухня – зеленчуци – част 1 : Jabse.InK (5.6/10) 259
Типично за японската кухня е стриктното спазване на сезонността и високото всички храни, включително на зеленчуците и подправките. Зеленчуците са основен елемент в японската кухня за готвенето на всякакви ястия - както местни, така и зеленчукови. Много от използваните в днешните ястия зеленчуци са типичните за азиатските ширини, въпреки навлезлите нови видове от Запада. Ето някои от основните групи зеленчуци.
Листни зеленчуци:
Зеле. В японската кухня това е широко използван продукт. Добавя се към почти всякакви ястия – от супи и яхнии до пържени храни и гарнитури. Интересен факт е, че Япония е един от основните производители на зеле в света, а зеленчукът е сред най – често купуваните в японските супермаркети.
Hakusai. Зеленчук от японската кухня известен още като китайско зеле. Прясното зеле се поставя най – често за в популярното ястие набе.
Хоренсо. Това е японското наименование на спанака. Много богат на витамини, особено на желязо. Най - често се поставя в популярното японско ястие goma- ae. Включва се бланширан спанак, сладък соев сос и сусамов ароматизиран дресинг. Често се поставя и като топинг на супи.
Komatsuna – японски горчив спанак. Растението е особено популярно в Япония, Китай, Корея и Тайван. В японската кухня се използва нарязано в салата или варено на супа. За разлика от типичния спанак, този вид има по – горчив вкус.
Shiso. Растението е подобно на ментата и неизменна част от японската кухня. Има два вида – Aojis – зелени листа, най – често се използва при сервирането на сашими, в салати или като подправка за супи. Другият вид е Akajiso – червени листа, което се използва за подправка за туршии и за придаване на цвят на различни ястия.
Кореноплодни зеленчуци:
Дайкон или гигантски бели репички. Това е един от най – известните зеленчуци, ползвани в японската кухня. Поставя се в почти всичко и във всякакви форми – нарязан на парчета, готвен или настърган, за топинг или за намаляване на мазнината при приготвяне на ястия като риба на скара или темпура.
Kabu . Традиционната ряпа също е част от японската кухня. Най – често се поднася сварена на супа или при приготвянето на набе. Също така се поставя и като съставка за готвене на мисо супа.
Картофи. Макар и не част от типичните за Япония зеленчуци, картофите стават част от японската кухня. Донесени са от датските търговци от Индонезия през 17-ти век. Въпреки това отглеждането им започва чак към края на 19-ти век. В настоящата японска кухня се използват най – вече за ястия, които са типични за Запада.
Satsumaimo или сладки картофи. Много популярен зимен зеленчук, който първоначално е бил отглеждан в Кагошима. Използва се изключително много в японската кухня както за приготвяне на сладки, така и за солени ястия. Често от сладките картофи се прави супа или се пържат в темпура панировка. Едно от най – известните ястия от японската кухня е Daigakuimo – захаросани парчета от сладки картофи. В превод името означава университет, защото първоначалната идея на ястието е било изобретяването на евтина и вкусна закуска за студенти.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : Edo Sushi • 0 коментара • 949 прочитания • 278 уникални

таг : Японска кухня японската кухня зеленчуци от японската кухня традиционни зеленчуци от японската кух




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : чeтириceт и ceдeм      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •