Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27404 • Коментари 1357  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Японски ресторант – етикет при хранене

   от 28-02-2017 22:51 Японски ресторант – етикет при хранене : Jabse.InK (5.2/10) 240
Много често при посещение на друга страна не винаги хората имат време да изучат традиционните за съответната държава правила при хранене. Японски ресторант не винаги означава ниска масичка и хранене на земята. Същото важи и за традиционните западни ресторанти. При посещение на японски ресторант местните хора имат ясна представа кои неща са позволени и кои забранени. Същото важи и за хранене в традиционен български такъв например. В японски ресторант има някои съществени разлики в етикета, които са напълно в разрез с общоприетите на Запад например.
Ето четири интересни правила, спазвани в единия етикет и не толкова задължителни за другия.
- Още от малки, децата се учат, че при сервиране на супа на масата, тя не бива да се сърба. Не е желателно да се вдига никакъв шум при консумация на това ястие и излизането от този етикет не е желателно. При хранене дори в японски ресторант не е неприлично да се чува шум от сърбане на например супа от нудълс или друга подобна. Странно, но факт!
- При хранене в японски ресторант е напълно нетипично да се започва хранене със супа щом тя се поднесе пред госта. Това е особено важно, защото се счита за един вид проява на лош вкус. В типичен японски ресторант ястията се сервират на веднъж, т.е. всички поръчани храни пристигат и се поднасят по едно и също време. Храненето започва едва след като всички поръчани ястия са на масата. Нетипичен за другите страни по света, този метод е традиционен за Япония. За разлика от Страната на изгряващото слънце в другите страни всяко ястие се поднася отделно – предястие, основно, десерт и т.н. според установения етикет.
- Много важно правило при използването на хаши – традиционните японски клечки за хранене е тяхното държане по време на ядене. Когато има сервирана купа с ориз, те в никакъв случай не бива да се забождат изправени в съда. Този символ има религиозно значение от Будизма и се разглежда като ритуал за мъртвите. Клечките е най – добре да се държат в ръка или да се оставят на съответната поставка.
- Преди започване на храненето японците често казват „Itadakimasu“, а след хранене „Gochisoosama“. Изразите означават „Приятен апетит“ и „Беше много вкусно“. Тези изрази не винаги се използват при хранене в японски ресторант, но са често употребявани в домашна обстановка. Все пак много често домакините, които са поканили своите например чуждестранни гости в типичен японски ресторант със сигурност ще оценят положените усилия за научаване на тези думи. Тази традиция се доближава много до молитвите преди хранене в Европа и САЩ.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : Edo Sushi • 0 коментара • 703 прочитания • 233 уникални

таг : етикет при хранене сервиране на ястия японски ресторант японски ресторанти японски ястия




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : пeтcтoтин oceмдeceт и пeт      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •