Вход • Пиши • RSS | Календар • Капсули • Автори 804 • Статии 27404 • Коментари 1357 |
Японски ресторант – етикет при храненеот 28-02-2017 22:51Много често при посещение на друга страна не винаги хората имат време да изучат традиционните за съответната държава правила при хранене. Японски ресторант не винаги означава ниска масичка и хранене на земята. Същото важи и за традиционните западни ресторанти. При посещение на японски ресторант местните хора имат ясна представа кои неща са позволени и кои забранени. Същото важи и за хранене в традиционен български такъв например. В японски ресторант има някои съществени разлики в етикета, които са напълно в разрез с общоприетите на Запад например. Ето четири интересни правила, спазвани в единия етикет и не толкова задължителни за другия. - Още от малки, децата се учат, че при сервиране на супа на масата, тя не бива да се сърба. Не е желателно да се вдига никакъв шум при консумация на това ястие и излизането от този етикет не е желателно. При хранене дори в японски ресторант не е неприлично да се чува шум от сърбане на например супа от нудълс или друга подобна. Странно, но факт! - При хранене в японски ресторант е напълно нетипично да се започва хранене със супа щом тя се поднесе пред госта. Това е особено важно, защото се счита за един вид проява на лош вкус. В типичен японски ресторант ястията се сервират на веднъж, т.е. всички поръчани храни пристигат и се поднасят по едно и също време. Храненето започва едва след като всички поръчани ястия са на масата. Нетипичен за другите страни по света, този метод е традиционен за Япония. За разлика от Страната на изгряващото слънце в другите страни всяко ястие се поднася отделно – предястие, основно, десерт и т.н. според установения етикет. - Много важно правило при използването на хаши – традиционните японски клечки за хранене е тяхното държане по време на ядене. Когато има сервирана купа с ориз, те в никакъв случай не бива да се забождат изправени в съда. Този символ има религиозно значение от Будизма и се разглежда като ритуал за мъртвите. Клечките е най – добре да се държат в ръка или да се оставят на съответната поставка. - Преди започване на храненето японците често казват „Itadakimasu“, а след хранене „Gochisoosama“. Изразите означават „Приятен апетит“ и „Беше много вкусно“. Тези изрази не винаги се използват при хранене в японски ресторант, но са често употребявани в домашна обстановка. Все пак много често домакините, които са поканили своите например чуждестранни гости в типичен японски ресторант със сигурност ще оценят положените усилия за научаване на тези думи. Тази традиция се доближава много до молитвите преди хранене в Европа и САЩ. Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 : автор : Edo Sushi • 0 коментара • 703 прочитания • 233 уникални таг : етикет при хранене сервиране на ястия японски ресторант японски ресторанти японски ястия |