Вход • Пиши • RSS | Календар • Капсули • Автори 804 • Статии 27661 • Коментари 1385 |
Акад. Цветан Цветков – създателят на космическата хранаот 23-02-2016 10:26Акад. Цветан Цветков е български криобиолог. Появил се е на бял свят на 12.09.1943г. в с. Стубел, обл. Монтана. През 1968г. завършва Технологичния институт по хладилна промишленост, гр. Санкт Петербург, Русия. От 1987г. е професор, а от 1995г. – академик. През 1973г. основава и в продължение на 35 години ръководи Централната проблемна лаборатория по криобиология и лиофилизация (от 1989г. трансформиран в Научноизследователски институт по криобиология и лиофилизация, а от 2000г. – Институт по криобиология и хранителни технологии). През 2000-2006г. е председател на Националния център за аграрни науки. Основните научни приноси на акад. Цветан Цветков са в областта на криобиологията и лиофилизацията. Провежда и ръководи биофизични и топлофизични изследвания на клетъчно и... Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 : автор : Кремена Бедерева • 0 коментара • 920 прочитания • 297 уникални таг : космичска храна академик Цветан Цветков риобиология лиофилизация Национален център |