Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27647 • Коментари 1385  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Как да си направим домашен хляб с жива закваска: Началото!

   от 02-10-2015 17:13 Как да си направим домашен хляб с жива закваска: Началото! : Jabse.InK (5.6/10) 293
Домашният хляб, освен едно евтино решение, е най-здравословното решение за хляба, който ще консумираме. Напоследък става все по известен фактът, че най-полезен и истински е хлябът, направен с истински жив квас.
Преди да се захванете с това свещенодействие обаче, запомнете едно: няма перфектен хляб. Всички хлябове се получават различно и всичко е въпрос на вкус. Затова вместо рецепта, тук ще се запознаем само с основните най-важни стъпки,
Какво представлява живата закваска?
Закваската е тесто, което съдържа квас (ферменти). Ферментите са живи организми – гъбични микроорганизми и бактерии. Естествената жива закваска се образува, когато тесто, което е направено от брашно и вода, се остави да втаса по естествен път. Получава се благодарение на допира си с ферментите, които са във въздуха. Така погледнато, квасът (живата закваска) е вид култура. Малките организми трябва да се хранят, за да живеят. Те оцеляват благодарение на захарната основа в брашното (нишестето е източник на захари). От време на време е нужно да подхранвате вашите малки организми квас с малко брашно (поне веднъж в седмицата), за да ги поддържате живи.
Когато ферментите „се хранят”, те отдават газ (въглероден двуокис, етанол). Тези газове се отдават в тестото, което го кара да набъбва (втасва). Това е тайната на втасването.
Вашите малки твари от живата закваска също се нуждаят от топлина, за да се развиват. Ферментите са щастливи, когато имат достатъчно „храна” и достатъчно топлина (от 18 до 30 градуса по целзий, като идеалната температура за тях е 25 градуса.)
С други думи на всеки етап от процеса трябва да поддържате температурата за тестото 25 градуса по Целзий. В хладилника (където е 4o C) ферментите на практика спират да се размножават, а също така и спират да се хранят. Хладилникът е мястото да запазите вашата жива закваска, когато не ви предстои да правите хляб.
Брашното
За да приготвим домашния хляб, разбира се ще ни трябва брашно.
Пропорциите са следните:
За 1 килограм брашно ще са ви нужни 20 грама сол и 900 мл вода.
Един голям хляб обикновено се приготвя с 1 кг брашно.
Вашата жива закваска ще може да подейства на количество тесто до 4 пъти по-голямо от собственото й тегло, не повече.
Живата закваска се добавя в съотношение 10 до 30 % от общото количество тесто. (Първият път съотношението може да бъде по-голямо).
Запомнете също, че крайната температура на тестото ви ще зависи от температурата на водата, която сте използвали за тестото.
Ето основните стъпки за направата на домашния хляб:
1) Направете си жива заквска
2) Омесете тестото
3) Оставете тестото да втаса един път
4) Оформете тестото или го разпределете в тави
5) Оставете тестото да втаса втори път
6) Печене
Това са основните стъпки за всяка рецепта. Те са най-важните и фундаментални елементи. Останалото – е въпрос на вкус и въображение.
Да обърнем внимание на по-специфичния момент с живата закваска.
Приготвяне на домашна жива заквсака:
Един алтернативен избор е да изберете натурална закваска от Пуратос - http://www.puratos.bg/bg/Products-recipes/our-product-range/bakery/InnovationsforBakery/SaporeKarmen.jsp
Първо важно правило: когато не предстои да правите хляб, съхранявайте живата закваска в хладилник.
Ако нямате никакъв квас, ще трябва да си „отгледате” малко. Или да поискате от приятел. Ето какво ви е необходимо, за да си го приготвите сами:
Смесвате брашно и вода и изчаквате няколко дни докато тестото започне да се надига. Това е доказателство, че живите организми са започнали да живеят да се развиват.
Ако сте съхранявали живата закваска в хладилника, малките организми не се чувстват най-добре. Те са гладни и им е студено. Не ги карайте да работят в такова състояние. Оставете ги първо да се „стоплят” на стайна температура /около 25 градуса по Целзий/ и малко ги „нахранете” с брашно.
Добавете топла вода и брашно, за да получите тесто на 25 градуса. За първото „съживяване” съотношението е винаги едно и също – 200 г брашно с 200 мл вода за 200 г жива закваска. Не забравяйте солта.
Объркайте с лъжица. Не е нужно дълго бъркане. Достатъчно е докато се омеси добре.
Готови сте за същинската част със замесването на хляба по познатите стъпки.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : Georgi • 0 коментара • 1780 прочитания • 326 уникални

таг : жива закваска домашен хляб натурална закваска




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : двecтa oceмдeceт и двe      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •