Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27727 • Коментари 1385  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Какво представляват основните хранителни вещества и витамините

   от 27-08-2015 12:23 Какво представляват основните хранителни вещества и витамините : Jabse.InK (5.4/10) 292
Живият организъм е изграден и функционира в резултат на сложно взаимодействие между белтъчини (протеини), въглехидрати, мазнини, и минерални соли, микроелементи, витамини и вода. Те представляват субстрат, регулатор и енергиен източник за всички основни жизнени процеси.

Основен градивен елемент на всяко живо същество са белтъчините
Те влизат в структурата на всички клетки и тъкани, както и на основните молекули – регулатори на обменните процеси в организма. Участват в системата на имунната защита и процесите на възпроизводство. При нужда белтъчините са и енергиен източник – 1 г белтъчини освобождават 4,1 килокалории енергия.

Според произхода си биват два вида: животински и растителни. Прекомерната употреба на белтъчини е също така вредна, както и техният недоимък.

Основен енергиен източник за организма са въглехидратите
Нуждите на организма от въглехидрати са пропорционални на енергийните му разходи – 1 г въглехидрати отделя 4,1 килокалории енергия.
С високо съдържание на въглехидрати са хлябът, тестените изделия, плодовете, зеленчуците и др.

Мазнините – енергия на мига и в запас

Съдържат се в почти всички продукти от животински произход и в по-голямата част от тези с растителен. При изгарянето на 1 г мазнини се отделят 9,3 ккал с усвояемост 95-97%.

Специфична е ролята на мазнините като преносители на мастноразтворимите витамини. Прясното краве масло е богато на витамин А, царевичното и слънчогледовото – на витамин Е, а рибеното – на витамин Д.
Всички жизнени процеси в организма се регулират от витамините
Съществуват две големи групи витамини – мастноразтворими и водоразтворими.

Витамините са сложни органични съединения, биологични катализатори свързани с цялостната дейност на организма. Продължителната липса на витамини може да доведе до тежки заболявания, наричани авитаминози. По-чести в ежедневието са хиповитаминозите (намален прием на определени витамини), при които се наблюдава понижаване на работоспособността, бързо изморяване, слаба съпротивляемост спрямо инфекциозни заболявания.

Естествените витамини са за предпочитане, защото се приемат в съчетание с белтъчини, мазнини, въглехидрати, микроелементи и ферменти, които улесняват тяхното усвояване.

Вижте и какво влиза в състава на билковите тинктури, които също са полезни за здравето и при различни здравни проблеми.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : (гост) • 0 коментара • 1157 прочитания • 301 уникални

таг :




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : триcтa oceмдeceт и дeвeт      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •