Вход • Пиши • RSS | Календар • Капсули • Автори 804 • Статии 27675 • Коментари 1385 |
Видове блатове за торта, които може да си приготвим вкъщиот 20-07-2015 09:27 статия на деняКато най-популярни сладкиши и задължителен елемент на празничната трапеза на рожден ден, имен ден, кръщене, сватба или друг специален повод, тортата лесно се превръща в почерка на всяка домакиня. Това важи и за фирмите за сладкарски изделия, всяка е различна и приготвя невероятни торти, които винаги имат нещо, макар и малко, общо помежду си, което играе ролята на запазената марка на компанията. Нека, обаче, за кратко да забравим за професионалистите и да обърнем поглед към дамите, които влагат цялата си любов и старание, за да приготвят най-красивите и вкусни торти за своите близки. Най-важна за една торта е основата или в случая блата. Те определят и вида на самото изделие. Не е необходимо то винаги да бъде сладко – срещат се и солени, плодови, зеленчукови, шоколадови, сметанови и какви ли не торти. Ето защо, ви предлагаме да видите кои са най-често използваните блатове за торти, а защо не и да почерпите вдъхновение от следващите редове. Лидерът в масово производство на блатове е пандишпановият блат или т.нар. бисквитено тесто. Може да го намерите във всеки магазин, тъй като дамите го предпочитат най-много за приготвянето на торти в домашни условия. От него се правят бишкотите и бисквитите. В състава му има захар, брашно и яйца, а за да се получи даден вкус, биха могли да се прибавят и ванилия, какао, кафе, различни видове ядки и т.н. Подходящо е за приготвянето и да други сладкиши. Апетитното маслено тесто, което също често консумираме под формата на рула, чаени бисквити, щрудели и други, може да се ползва и като блат за торта. Най-голяма популярност има в Англия и Австрия. Масленият блат се приготвя с яйца, масло, брашно, пудра захар и по индивидуално желание – ядки, плодови есенции, ром или коняк, ванилия и други. Има рецепти, които ще срещнете и прясното мляко, като неговата съставка. Третото най-търсено тесто е многолистното или т.нар. милфьой. Използва се най-вече от домакините в Германия, Франция, Великобритания и Скандинавските страни. За да го приготвите, ще са ви необходими масло, брашно, вода, сол, а според рецептата, на която сте попаднали, и оцет или друга киселина. От многолистния блат за торти се приготвят популярните торта Наполеон и Милфьой. Дори и да не се спрете на някой от горе посочените блатове за торти и приготвите свой собствен, важното е смело да се впуснете в кулинарното приключение, носещо името сладкарство. С практика и търпение бихте могли да създадете истински уникални шедьоври в кухнята си, превръщайки се от любител-сладкар в професионалист! Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 : автор : lilqna • 0 коментара • 2490 прочитания • 443 уникални таг : блатове за торти сухи миксове овкусители |