Jabse Ink Home
790 
 Ink Home • Jabse • Jabse News • Jabse Mail • Top 1M
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 790 • Статии 19581 • Коментари 838  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | бижута | онлайн магазин | Magniflex | безплатна доставка | www.lekuva.net | iSleep | промоция | мемори пяна | себепознание | София |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Как се приготвя шоколадът – един от основните продукти в сладкарството    от 06-07-2015 13:33  статия на деня Как се приготвя шоколадът – един от основните продукти в сладкарството : Jabse.InK (0.0/10) 0
Любим на малки и големи, и основна съставка в толкова много сладкиши, шоколадът е сред най-популярните, предпочитаните и търсени продукти в света. Неслучайно, пазарът е наситен с редица шоколадови изделия – от вафли и мини-десертчета до торти и пасти. Бял, черен, кафяв, диетичен, с ядки или без, това изкушение се превърна в синоним на думата десерт, имайки предвид, че щом хората почувстват липса и желание за нещо сладко, правят асоциация най-напред с шоколада. Той се издига на пиедестал в почти всяко домакинство, независимо дали хората го купуват готов от магазина или залагат на домашното сладкарство, приготвяйки разни вкусотии с него.
Безспорно, всички знаем с какво бихме могли да го съчетаем, за да доставим удоволствие на вкусовите си рецептори, както и някоя друга рецепта за сладкиши, в които главната роля е отредена на шоколада. Имате ли представа, обаче, как се приготвя този продукт, какво представлява процеса на преработването му във фабриките, как всъщност добива качествата си на страхотна съставка, горещ афродизиак и любимо изкушение, провалящо всички диети? Ако не сте запознати, ние ще ви разкрием тайната около преработката му, за да добиете поне елементарни познания за своя любим хранителен продукт.
Първата стъпка се прилага веднага щом суровото какао пристигне в предприятията в чували. Работниците в шоколадовите фабрики установяват качеството му и го разпределят в огромни силози, като стриктно следят за влажността и температурата.
Следва внимателно почистване на какаото от люспите, като в зависимост от вида зърна, първо се пекат, а после натрушават. По този начин могат да се извлекат и най-малките съставни елементи на шоколада. Какаовите зърна се пекат, докато съдържанието на водата намалее до 3%. При смилането се получава какаово масло – мазната и вече течна част, а сухата се превръща в какао на прах. Освен това, при смесването на какаовото масло и какаовите частици се получава какаов ликьор (без съдържание на алкохол).
По- нататък, процесът продължава с отделянето на маслото от праха, чрез специална хидравлична преса. разтопеното какаово масло се прочиства чрез филтриране и се оставя на студено място. Вече полученият твърд шоколад се преработва, за неутрализиране на киселинността, след което е време за добавянето на всички съставки, благодарение на които днес пазарът е залят с разнообразие от видове шоколад.
За да се получи млечният, например, се прибавя мляко – обикновено или на прах, и така се получават няколко вида шоколад. Към някои се добавят съответните ядки. Ако към чисто какаово масло се прибави мляко, пък, ще се появи белият шоколад.
Последната стъпка, при която шоколадът придобива своя фин вкус се нарича конширане. Получената до момента смес се разбърква в коншове, като продължителността на процеса е различна – от няколко часа до няколко дни. Тук, основно значение се обръща на температурата, която не е точно определена, а се фиксира по усмотрение на всяка индивидуална фабрика. След конширането, следва изстудяване, оформяне и опаковане на това чудо на съвременното сладкарство, носещо името шоколад.


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : lilqna • 0 коментара • 606 прочитания • 13 уникални

таг : сладкиши торти блатове овкусители сухи миксове

Потърси Как се приготвя шоколадът – един от основните продукти в сладкарството в Интернет




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : cтo ceдeмдeceт и пeт      


© Jabse 2018 • Jabse Витрина • Анонимно търсене • Whois разузнаване • Pulsator • Prikachi : снимки • Platnata • SEO състезание