Jabse Ink Home
795 
 Ink Home • Jabse • Jabse News • Jabse Mail • Top 1M
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 795 • Статии 19686 • Коментари 839  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | бижута | онлайн магазин | Magniflex | безплатна доставка | www.lekuva.net | iSleep | промоция | мемори пяна | себепознание | София |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Ароматът на храните определя апетита ни    от 07-05-2015 16:12  статия на деня Ароматът на храните определя апетита ни : Jabse.InK (3.6/10) 40
Възприемаме храната първо с очите и сетивата си. Ароматите са тясно свързани с апетита и често именно уханието на прясно изпечен хляб или сладка ванилия ни кара да поискаме да похапнем или ни задържа в даден магазин, сладкарница или пекарна. Дори и да нямаме намерение да се храним или да купуваме хляб, вкусните аромати, които се носят от пекарната могат да променят мнението ни и да ни изкушат до такава степен, че дори да си отчупим парченце, още преди да сме се прибрали у дома.
Същото въздействие има аромата на всяка една поднесена порция храна. При първите впечатления от една порция ние едновременно се „храним с очите” като възприемаме външния вид на храната и композицията в чинията и усещаме уханието, което ни носи информация за това от какви продукти е храната. Тези аромати ни ориентират, привличат или отблъскват. Ако обожаваме аромати за сладкиши и даден кекс ухае на ванилия и портокал например, ние искаме да го опитаме, но ако не обичаме аромат на канела, ябълковият пай с орехи и канела едва ли ще ни изкуши.
Преживяването наречено кулинария е субективно и строго индивидуално, но при повечето хора особено влияние имат именно ароматите. Ето защо е важно какви аромати за хляб, аромати за сладкиши и добавки се влагат в храните.
Ванилията е един от най-обичаните аромати, който присъства в сладки и солени храни. Интересно е че пресните плодове на тази подправка не ухаят. Тя придобива този сладък и изкусителен аромат едва след специално третиране като плодовете се покриват изцяло с гореща вода, след което се обвиват в горещи кърпи и за финал се сушат на слънце. След тази обработка на повърхността на плодовете ванилия се получават кристалчета и именно те се използват за овкусяване на напитки и сладки храни.
Особено практични е пудрата захар, овкусена с ванилия, която директно се поставя в тесто за кекс или блат за торта и придава приятен аромат.
Добре познатите аромати за сладкиши са предимно плодови или на основата на канела, шоколад, ванилия, ром и други есенции. От известно време в сладкарството се използват и аромати на цветя, които стават все по-търсени сред сладкарите и консуматорите на сладкиши. Проучвания проведени през 2011 г. установяват, че храни и напитки, в чието съдържание присъства аромат на лотос, жасмин, роза са се увеличили с 7 %.
Уханието на цветя събужда усещането за свежест и придава специфичен вкус на храните. Счита се, че модата да се влагат аромати на цветя в храните идва от Изтока, където е традиция да се използват различни цветни есенции.
Автор: Анелия Георгиева


Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : lilqna • 0 коментара • 635 прочитания • 17 уникални

таг : изпечен хляб ваниялия рецепта за хляб

Потърси Ароматът на храните определя апетита ни в Интернет




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : триcтa oceмдeceт и ceдeм      


© Jabse 2018 • Jabse Витрина • Анонимно търсене • Whois разузнаване • Pulsator • Prikachi : снимки • Platnata • SEO състезание